
Dekantować wino? Czyli o karafce
Oto kilka najważniejszych powodów dla których warto dekantować wino w karafce.
Oddzielanie wina od osadu
Naturalnym zjawiskiem jest oddzilanie się osadu od wina w czasie procesu jego dojrzewania w butelce. By go wyeliminować, konieczne jest przelanie wina do dekantera.
Dla złagodzenia smaku
Młode wino, zawierające duże ilości taniny, dekantuje się po to, żeby usunąć cierpkość, szorstkość i gorzki smak trunku.
Dla lepszego smaku i aromatu
Podczas dekantacji dopuszcza się do wina duże ilości tlenu, co sprawia, że dochodzi do jego napowietrzenia, a to z kolei podnosi oraz wydobywa z trunku aromat i walory smakowe.
Dla wyeliminowania niepożądanych zapachów
Niektóre szczepy win tuż po otwarciu butelki nie zachwycają swym zapachem. Dekantacja sprawi, że wszelkie niepożądane aromaty przeobrażą się w przyjemny aromat.
By przeprowadzić dekantację, należy zaopatrzyć się w karafkę dekantacyjną.
To szklane naczynie o specyficznym kształcie i wyglądzie, przypominające kolbę z płaskim dnem i długą oraz smukłą szyjką, które rozszerza się oraz delikatnie spłaszcza u wylotu. Zwykle dolna część dekantera jest bardzo szeroka, dzięki czemu wino znajduje się na dużej powierzchni i lepiej się napowietrza.
- Karafka do wina KROSNO Wine Connoisseur 1Lzł133,33
- Karafka do wina Harmony 1600mlzł92,29
- Karafka do wina Romance Krosno Glasszł157,61