Porady

Dekantować wino? Czyli o karafce

Posted On 29 listopada, 2020 at 2:01 pm by / Możliwość komentowania Dekantować wino? Czyli o karafce została wyłączona

Oto kilka najważniejszych powodów dla których warto dekantować wino w karafce.

Oddzielanie wina od osadu


Naturalnym zjawiskiem jest oddzilanie się osadu od wina w czasie procesu jego dojrzewania w butelce. By go wyeliminować, konieczne jest przelanie wina do dekantera.

Dla złagodzenia smaku


Młode wino, zawierające duże ilości taniny, dekantuje się po to, żeby usunąć cierpkość, szorstkość i gorzki smak trunku.

Dla lepszego smaku i aromatu


Podczas dekantacji dopuszcza się do wina duże ilości tlenu, co sprawia, że dochodzi do jego napowietrzenia, a to z kolei podnosi oraz wydobywa z trunku aromat i walory smakowe.

Dla wyeliminowania niepożądanych zapachów


Niektóre szczepy win tuż po otwarciu butelki nie zachwycają swym zapachem. Dekantacja sprawi, że wszelkie niepożądane aromaty przeobrażą się w przyjemny aromat.

By przeprowadzić dekantację, należy zaopatrzyć się w karafkę dekantacyjną.

To szklane naczynie o specyficznym kształcie i wyglądzie, przypominające kolbę z płaskim dnem i długą oraz smukłą szyjką, które rozszerza się oraz delikatnie spłaszcza u wylotu. Zwykle dolna część dekantera jest bardzo szeroka, dzięki czemu wino znajduje się na dużej powierzchni i lepiej się napowietrza.

Please follow and like us:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial