Kryształ Luxion, perfekcja wykonania…

Luxion Materiał ten, uzyskany przez stopienie kilku rodzajów wysoce czystych naturalnych materiałów i umożliwiający odtworzenie unikalnych właściwości kryształu, został opatentowany i wprowadzony na rynek przez RCR Cristalleria Italiana. Fabryka produkuje szkło kryształowe z naturalnych surowców, bezołowiowych, o najwyższym współczynniku załamania światła niż jakikolwiek inny materiał na rynku. Dbanie o środowisko naturalne jest jednym z priorytetów […]

Czytaj dalej...

Jak wybrać najlepszą szkocką whisky dla początkującego konesera.

Zapewne widzieliście już wiele artykułów w szkockiej. Nasz przewodnik po szkockiej whisky zawiera szczegółowe informacje na temat whisky dla początkującego smakosza, a także listę naszych ulubionych. W tym artykule zaczniemy od początku dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z whisky. Whisky dla początkujących Jeśli właśnie teraz rozpoczynasz przygodę ze szkocką to wypróbowanie 25-letniego Lagavulina może […]

Czytaj dalej...

Idealna temperatura wina. Koneser musi wiedzieć…

Im pełniejszy smak wina, tym temperatura podania musi być wyższa! Bardzo ważne jest podanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ określone i szlachetne składniki wina uwalniają się tylko w określonych temperaturach. Wina młode, zarówno białe, jak i czerwone, zawierają przeważnie aromaty kwiatowe i owocowe, które osiągają najlepsze właściwości w temperaturach niższych. Wina białe Podawane powinny być […]

Czytaj dalej...

Dekantować wino? Czyli o karafce

Oto kilka najważniejszych powodów dla których warto dekantować wino w karafce. Oddzielanie wina od osadu Naturalnym zjawiskiem jest oddzilanie się osadu od wina w czasie procesu jego dojrzewania w butelce. By go wyeliminować, konieczne jest przelanie wina do dekantera. Dla złagodzenia smaku Młode wino, zawierające duże ilości taniny, dekantuje się po to, żeby usunąć cierpkość, […]

Czytaj dalej...

Historia kieliszka do szampana

Kiedy pojawia się temat szampana, często towarzyszy mu rozmowa na temat tego, które szkło i jego kształt najlepiej pasują do wina musującego. Ewolucja kieliszków do szampana jest znacznie bardziej złożona i historycznie znacząca, niż mógłbyś przypuszczać. Szampan Powstanie Szampan, choć nie do końca taki, jaki znamy dzisiaj, po raz pierwszy przybył do Anglii w 1670 […]

Czytaj dalej...

Jak dobrać właściwą szklankę do piwa

Musisz to wiedzieć Pozostałości olejów, tłuszczów lub detergentów mogą powstrzymać karbonatyzację piwa, nawet jeśli pozostaną na szkle w niewielkich ilościach. Prawdziwy Koneser poświęci czas aby się pozyskać informacje o składnikach, metodach produkcji i zaleceniach dotyczących serwowania piwa. Poznaj, jakie style kufli pasują do poszczególnych piw Głowa szklanki Pienienie się piwa powodują pęcherzyki dwutlenku węgla pojawiające […]

Czytaj dalej...

Który kieliszek wybrać do czerwonego wina

Wybór właściwego rodzaju kieliszka do wina zapewnia optymalny smak serwowanego wina. Warto opanować sztukę prawidłowego serwowania i nalewania wina, aby jeszcze bardziej stworzyć niezapomniane chwile serwowania wina dla swoich gości. Zanim jednak do tego dojedzie, powinieneś potrafić rozróżnić rodzaje szkła w których będziesz serwował czerwone wino. Kieliszki do wina czerwonego Poniżej przedstawiamy typowe cechy kieliszka […]

Czytaj dalej...

Gin&Tonic – mix doskonały…

Koktajle Gin są obecnie wszędzie, ale czy naprawdę mogą konkurować ze starym, dobrym G&T? IDEALNE POŁĄCZENIE Dla mnie gin z tonikiem działa dzięki doskonałej równowadze gorzkiego i słodkiego. Wiele roślin znajdujących się w ginie jest z natury gorzkich, a niektóre, jak jałowiec i lukrecja, są również naturalnie słodkie, ale proces destylacji usuwa wiele tych związków […]

Czytaj dalej...

HIT – Koktajl Kawowy dla Konesera

PIERWSZY KOKTAJL KAWOWY Koktajle po raz pierwszy zyskały rozgłos podczas prohibicji w szalonych latach dwudziestych, a kawę odkryto dobre 900 lat wcześniej w Etiopii, jednak pierwszy powszechnie uznany koktajl kawowy powstał dopiero w latach czterdziestych XX wieku. Historia głosi, że młodszy szef kuchni o imieniu Joe Sheridan, który pracował w bazie lotniczej na zachodnim wybrzeżu […]

Czytaj dalej...

Zanim podasz trunek w szkle warto wiedzieć że…

Ręce przy sobie Nigdy nie dotykaj krawędzi szklanki! Nie tylko ze względów higienicznych – im mniej obchodzisz się ze szkłem, tym zimniejszy będzie napój. Szklanki należy zawsze trzymać u podstawy, pozostawiając górne dwie trzecie dostępne dla klienta. Rozmiar ma znaczenie Istnieją subtelne różnice między rozmiarami szkła i te różnice są bardzo ważne. Pomyśl o kieliszku […]

Czytaj dalej...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial